Gotowy przepis na własne kulki – krok po kroku – Grzegorz Rączka

Wielu z Was planuje rozpocząć sezon, jednak wahacie się, czy kupić gotowe kulki, czy sięgnąć po jakieś cenne porady bądź przepisy, aby zrobić skuteczną przynętę na nowy sezon w swojej karpiowej kuchni.

Wiosna to czas gdzie ryby są bardzo wyczerpane po zimie, a pierwsze promienie słońca, cieplejsza woda powodują, że staja się coraz bardziej aktywne, coraz częściej i szybciej zaczynają przemieszczać się w różne partie zbiornika w poszukiwania pożywienia, aby uzupełnić straty energii.

Doskonałą alternatywą na taki czas są kulki wykonane z dość dużą zawartością wstępnie przetrawionych mączek enzymatycznych, które zawierają sporą dawkę cennych białek, tłuszczów, płynne pokarmy, ekstrakt GLM oraz mączka z orzechów tygrysich, która posiada dużą ilość cukrów prostych, niezbędnych do szybkiego dostarczenia energii. Zauważyłem na przestrzeni kilku sezonów, że bardzo często tuż po samym zejściu lodu ryby często lekceważyły kulki, a nie mogły oprzeć się orzechom tygrysim. Myślę, że jest to dla nich szybki impuls o znajdującym się w wodzie odżywczym pożywieniu. Nie chce się długo rozwodzić, ale twierdzę, że jeżeli chcemy tworzyć dobre przynęty, musimy mocno zagłębić się w nawyki żywieniowe ryb oraz zwierząt czy nawet ludzi. Z pewnością anatomicznie są zupełnie odlegle, ale wiele porównań dotyczących żywienia, które porównywałem, były bardzo trafne.

Jeżeli nie macie pomysłu na dobry przepis na wiosnę, zachęcam do spróbowania już sprawdzonego.

1. Wymieszaj komponenty:
1,5 kg mączka sojowa odtłuszczona
1 kg semolina
1,5 kg mąka kukurydziana
0,5 kg Milk Extract Plus
0,4 kg mączka wątrobowa
0,5 kg Maczka pre-digest
0,1 kg Maczka z kryla
0,4 kg mączki z Małyży Nowozelandzkiej
0,30 kg Various G.R Bird Food
0,20 kg pokarm jajeczny red
0,1kg kruszone ostrygi
0,50 kg mączka z orzechów tygrysich
0,5 kg Robin Red
0,2 kg sól

2. Szybka analiza przepisu:

Mąka sojowa odtłuszczona – wielu z Was zapyta – Czemu nie mąka sojowa pełnotłusta lub mieszanka obydwu. Wiosna to czas gdzie ryby nie mają jeszcze przyspieszonego metabolizmu, pamiętajmy, że inne dodatki, czyli mączki rybne mają również sporą ilość tłuszczu, dlatego wybierzmy tylko i wyłącznie mąkę sojową odtłuszczoną.
Mąka kukurydziana – mimo że jest to tani dodatek, zawiera sporą dawkę węglowodanów oraz cenne białko – mazeine. Mało tego doskonale łączy się z mąką sojową, nadając w dalszym etapie produkcji spójności ciastu, gdzie użyte są inne grubsze frakcje, które spowodowałyby problem w rolowaniu. Nie wszystko, co tanie oznacza coś złego! Jest wiele doskonałych, tanich dodatków, których nie można omijać.
Semolina – źródło węglowodanów. Nadaje całości doskonałej struktury, w tym elastyczności ciastu oraz dobrej pracy kulki, dociąża mix.
Milk Extrakt Plus – zbiór nie tylko dużej zawartości węglowodanów, zawiera sporą dawkę izolatów, hydrolizatów białkowych, które są znacznie łatwiej trawione podczas wiosennej aury. Wiele osób zapytałoby – Czemu nie kazeina? Kazeina to bardzo dobry dodatek jednak nie na wiosnę, ponieważ jest dość długo trawionym białkiem. Śmiało sięgajmy po nią letnią porą, kiedy kulka skomponowana jest ze znacznie większym udziałem mączek roślinnych. Milk Ekstrakt Plus nadaje również spójności w późniejszym etapie produkcji. Poprawia rolowanie.

Mączka wątrobowa – doskonały naturalny zapach, idealnie łączy się z dodatkiem płynnym Liquid Liver oraz mączkami pochodzenia rybnego. Dodatek z dużą ilością aminokwasów, białek i tłuszczów. Doskonały komponent, większość kulek zawiera tylko i wyłącznie mączki rybne, więc zróbmy inaczej i sięgajmy po mączkę wątrobową. Uczyni naszą kulkę unikatową i wyróżniająca się od innych. Jeżeli nie chcesz użyć mączki z wątroby, spróbuj hydrolizatu białka zwierzęcego. Również ciekawa alternatywa.

Mączka pre-digest – łatwostrawna mączka rybna o delikatnym aromacie rybnym. Duża zawartość białek i tłuszczów. Uniwersalna do każdego mixu rybnego. Wstępnie przetrawiona. Ryby we wczesnowiosennym okresie mają problem z szybkim trawieniem, więc nie powinno jej zabraknąć w żadnym mixie rybnym.

Mączka z kryla i mączka z małży nowozelandzkiej – ta pierwsza zawiera bardzo dużą dawkę tłuszczu, niewielka jej ilość nadaje bardzo ciekawego profilu smakowego, jak również zapachowego. Nie przesadzajmy z ilością, ponieważ może nastąpić pływalność naszych kulek. Doskonale komponuje się z udziałem mączki z małży.

Various G.R Bird Food – doskonały dodatek, który poprawi strukturę kulki, uwalniając szybko aromaty, przyspieszy pracę kulki. Zawiera mieszankę zmielonych nasion oleistych, które mają spora ilość cennych zdrowych tłuszczów, jak również płatki oraz pestki chilli – nadają pikantności, a tym samym przyśpieszają przemianę materii.

Kruszone ostrygi – dociąża mix, poprawia strukturę, zawiera dużą ilość wapnia, cząstki kruszonych muszli, które przyczyniają się do szybszego trawienia, ponieważ pobudzają prace jelit. Efekt chrupnięcia w mojej opinii uważam za wielki mit.

Mączka z orzechów tygrysich – dodatek, którego nie powinno zabraknąć w naszym miksie. Jest to zbiór cukrów prostych i tłuszczów. Na wczesną wiosnę szybko wychwytywany przez ryby. Poprawia strukturę, nadaje słodkości. Idealnie komponuje się w każdym typie mieszanek.

Robin Red – mieszanka ostrych przypraw, poprawia smak i zapach. Zawiera dużą dawkę kapsaicyny – alkalidu, który pobudza ryby do żerowania i przyspieszenia metabolizmu. Z pewnością nie może go zabraknąć w wiosennych kulkach.

Jeżeli stworzysz już miks, przejdź do części płynnej.
Nigdy nie mówię, ile jajek przypada na 1 kg suchej mieszanki, ponieważ każdy składnik ma zupełnie inny stopień wchłaniania wody i płynów – dlatego zawsze najpierw tworze miks. Następnie do części płynnej, stopniowo wsypuję mieszankę aż do utworzenia jednolitej konsystencji ciasta.

3. Część płynna:
10 jaj
30 ml oleju łososiowego
3 gramy słodzika NHDC
300 ml wody (w ciepłej wodzie rozpuść połowę kostki rozdrobnionego belachan, nada całemu płynu piękny zapach naturalnego profilu rybnego i zapachu krewetki)
Flavour – dodaj swój ulubiony aromat. Polecam Squid/Truskawka/Scopex/Krewetka/Homar/Łosoś/Chilli. Stężenie kieruj według własnego uznania, jednak ja kieruje się najniższą dozą lub optymalną. Nigdy nie dopalam kulki na maksa!
50 ml płynnej wątroby Liquid Liver
30 ml płynnego hydrolizowanego kryla (Hydro Krill)

Dobrze wymieszaj płynny! Tak, aby powstał jednolity płyn!

4. Przystąp do wyrabiania ciasta:
Do płynnej części dodawaj stopniowo miks tak, aby utworzyć jednolite elastyczne ciasto

5. Roluj , gotuj, susz!

6. Zalej kulki GLM Liquid Extract, a następnie posyp proszkowym extract GLM.
Pamiętajcie, jeżeli będziecie używać ekstraktu w proszku, dodawajcie go zewnętrznie, ponieważ jest to produkt liofilizowany, który jest bardzo wrażliwy na obróbkę termiczną. Dlatego wkomponowywanie go do mixu jest niezwykle błędne, gdyż w dużym stopniu traci cenne właściwości podczas gotowania czy parowania.


6. Jedź na ryby, spędź czas nad wodą i na łowieniu karpi!

Mam nadzieje, że osoby, które zaczynają przygodę z karpiową kuchnią, jak bardziej zaawansowani adepci, zaczerpną kilka cennych informacji i wniosków z mojego krótkiego opisu. Pamiętajcie również o tym, żeby starać się również czytać swoje łowiska, analizować jakie komponenty mogą być tam bardziej skuteczne lub mniej, na drodze eliminacji z czasem czegoś ujmować lub dodawać. Bądźmy elastyczni, bo wiele wód, zwłaszcza tych nieznanych rządzi się innymi prawami, często wyrobionymi nawykami spowodowanymi przez wędkarzy.
Do zobaczenia nad wodą

Pozdrawiam – Total Carp Baits – Grzegorz Rączka.

One thought on “Gotowy przepis na własne kulki – krok po kroku – Grzegorz Rączka”

  1. lll napisał(a):

    Z tego przepisu ile wyjdzie suchego miksu bo z sumy wszystkich składników wychodzi 7,7 kg i baza płynnej wystarczy.

Dodaj komentarz